Hoe wij een houten vloer schuren

Onderhoud

Een houten vloer schuren en opnieuw behandelen is de ideale manier om een versleten vloer nieuw leven in te blazen. Ondanks dat het misschien eenvoudig klinkt, is het voor een parketteur het meest specialistische werk dat je kunt uitvoeren. In deze blog leggen we uit hoe wij een houten vloer schuren.

Hoe wordt een houten vloer geschuurd?

Het schuren van een houten vloer is een proces dat uit meerdere stappen bestaat, waarbij precisie en vakmanschap van groot belang zijn. Wij adviseren dan ook altijd een professionele parketteur in te schakelen voor deze werkzaamheden. Als deze is aangesloten bij het Gilde van Gediplomeerde Parketteurs weet je zeker dat de parketteur vakbekwaam is voor het uitvoeren van de werkzaamheden. 

1. Inspectie en voorbereiding 

We beginnen met een grondige inspectie van de vloer. De staat, de dikte van de toplaag en de huidige afwerking worden beoordeeld. Als de vloer ernstige niveauverschillen heeft of de toplaag te dun is, kan schuren en opnieuw behandelen soms onmogelijk zijn. Daarom wordt er altijd een vrijblijvende situatiebeoordeling uitgevoerd zodat er een passend behandelplan opgesteld kan worden.

2. Schuren in 3 fasen

We gaan aan de slag! We schuren de vloer in 3 fasen, dit doen wij geheel stofvrij door het aansluiten van de schuurmachines op een professionele stofzuiger (wij werken met de DCS 70 van Bona). De grote oppervlakken en de kanten schuren we steeds met een aparte machine, evenals de hoekjes van de ruimte. Ook schuren we elke keer met een andere korrel. We beginnen met een grove korrel en deze wordt daarna steeds fijner. Gedurende dit proces wordt de vloer grondig geïnspecteerd, eventuele zichtbaar geworden spijkerkopjes weggetikt. Tussen het schuren door wordt de vloer tevens geïnspecteerd op oneffenheden en waar nodig opgevuld. Indien aanwezig zullen ook de vellingkanten uitgefreesd worden. De uitdaging bij deze werkzaamheden ligt bij het hanteren van deze machines. Je hebt krachtige machines nodig om de vloer kaal te schuren, oftewel de eerdere behandeling te verwijderen. Deze krachtige machines vereisen ervaring om deze goed te kunnen bedienen. Een verkeerde beweging of te lang (0,1 seconde) stilstaan op één plek kan al zorgen voor een ongewenste hap uit de vloer. In het ergste geval is dit onherstelbaar. Omdat je geen overgangen wenst te zien tussen de plekken waar de bandschuurmachine (voor de grote oppervlakken), de kantenschuurmachine (voor de plekken waar de bandschuurmachine niet kan komen) en de driehoekschuurmachine (voor de hoeken) vereist de bediening van de machines dan ook kennis en ervaring. Deze professionele machines zijn vaak niet te huur vanwege de kostbaarheid en omdat bij verkeerde bediening deze onbruikbaar worden. 

3. Polijsten

Dit is eigenlijk de laatste schuurgang en gebeurt met een speciaal roterende schuurmachine. Deze zorgt, bij de juiste bediening, voor een krasvrij en egaal resultaat waardoor de vloer klaar is voor behandeling met een olie of een lak. Voor de randen en de hoeken gebruik je wederom een aparte machine om de roterende schuurmachine vanwege zijn ronde vorm niet toereikend is. 

4. Afwerken & behandeling

Naar wens behandelen wij de vloer met olie of lak. Als je gaat voor weinig onderhoud kun je beter kiezen om de vloer te laten aflakken. Wij werken altijd met 3 laklagen (2 componenten lak) zodat de vloer heel goed beschermd is en er bijna geen onderhoud nodig is. Zo is je vloer weer als nieuw en kun je er weer 10 tot 15 jaar tegenaan! 

Wat kost een houten vloer schuren?

De kosten voor het laten schuren van een houten vloer hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van de vloer, de staat van de vloer en de wensen op het gebied van afwerking. Woon je in Noord-Brabant? Wij komen graag vrijblijvend bij je langs voor een locatiebezoek om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Maak hier een afspraak voor een locatiebezoek.

Meer blog berichten